Vanliga frågor om advokatverksamhet och medlemskap
På den här sidan har vi samlat de vanligaste frågorna om advokatverksamhet och Finlands Advokaters medlemskap.
På den här sidan har vi samlat de vanligaste frågorna om advokatverksamhet och Finlands Advokaters medlemskap.
På den här sidan har vi samlat de vanligaste frågorna om advokatverksamhet och Finlands Advokaters medlemskap. Genom att klicka på plustecknet i slutet av raden visas mer text.
Nej, i regel är det inte möjligt. Enligt 5 § 2 mom. i lagen om advokater får advokatverksamhet inte bedrivas i bolag med någon annan än en advokat, om inte advokatföreningens styrelse av särskilda skäl beviljar tillstånd. I styrelsens tidigare praxis har tillstånd beviljats endast i ytterst exceptionella fall, då till exempel en delägares plötsliga insjuknande eller dödsfall har betraktats som särskilda skäl.
Ja, det behöver du. Det ska finnas ett giltigt delägaravtal mellan det aktiebolag som bedriver advokatverksamhet och dess aktieägare, och det ska innehålla vissa bestämmelser. Samma skyldighet gäller alla advokataktiebolag, oavsett deras storlek. Finlands Advokater förutsätter också att nya advokataktiebolag med en enda delägare ska ha ett delägaravtal. På så sätt säkerställs att advokaten och bolaget har ett delägaravtal, som beaktar de tillståndsvillkor som advokaten ska följa och som sätter ramarna också för en eventuell framtida situation där bolaget får nya advokatdelägare. Närmare information finns i de allmänna tillståndsvillkoren för att bedriva advokatverksamhet i aktiebolag (B 11), punkt 11.
Att äga aktier i ett advokatbolag är tillståndspliktig verksamhet, och delägarskapet är också förknippat med ett personligt ansvar för bolagets uppdrag. Följaktligen ska titlarna ”delägare” och ”partner” användas med accentuerad omsorg. Till exempel ”utsedd delägare” eller ”partner elect” är godkända titlar som kan användas om en advokat som utsetts till delägare vid en advokatbyrå, men som ännu inte beviljats bolagstillstånd av styrelsen.
En advokatbyrå får inte bedriva annat än advokatverksamhet och sådan verksamhet som direkt hänför sig till denna. Mer information om advokataktiebolags verksamhetsområde finns i anvisning B 11 Allmänna tillståndsvillkor för att bedriva advokatverksamhet i aktiebolag.
En advokat kan bedriva annan förvärvsverksamhet vid sidan av advokatverksamheten, förutsatt att verksamheten inte äventyrar advokatens självständighet och oberoende. Denna typ av annan (småskalig) förvärvsverksamhet kräver inget tillstånd för bisyssla från styrelsen. Advokaten ska dock hålla sin advokatverksamhet ekonomiskt och organisatoriskt åtskild från sådan yrkes- och affärsverksamhet som inte har att göra med den. Advokaten ska utöva advokatverksamhet som huvudsyssla, eftersom lagstiftningen kräver att en advokat ska bedriva yrkesmässig och regelbunden advokatverksamhet (s.k. krav på huvudsyssla, 5 § i lagen om advokater).
Enligt punkt 11.4 i de vägledande reglerna om god advokatsed ska en advokat utforma sin advokatverksamhet så att den bildar en samlad helhet. Från sin advokatverksamhet får en advokat inte avskilja sådan verksamhet vars huvudsakliga innehåll är att erbjuda juridiska tjänster (s.k. splittringsförbud). Följaktligen får en advokat inte erbjuda juridiska tjänster utanför advokatverksamheten.
Tillstånd för bisyssla kan beviljas för uppdrag som utförs inom ramen för ett tjänsteförhållande. Bestämmelserna om tillstånd för bisyssla grundar sig på 3 § 4 mom. i lagen om advokater, där det konstateras att en person i statens eller kommuns tjänst eller befattning eller med annan på tjänsteförhållande grundad anställning må icke vara advokat, med mindre advokatföreningens styrelse av särskilda skäl därtill samtycker. Tillstånd för bisyssla har i styrelsens beslutspraxis beviljats för sådana uppgifter som inte äventyrar advokatens självständighet och oberoende, exempelvis en arbetslivsprofessur vid ett universitet.
En advokat får inte utan tillstånd av advokatföreningens styrelse utöva advokatverksamhet i utlandet någon annanstans än i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (5 § 2 mom. i lagen om advokater). Enligt 5 § i Finlands Advokaters stadgar ska den som ansöker om medlemskap utföra eller börja utföra advokatuppdrag yrkesmässigt och vara bosatt i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om inte styrelsen beviljar dispens från kravet på bosättningsort.
Finlands Advokaters styrelse kan på ansökan bevilja en advokat tillstånd att utöva advokatverksamhet utanför EES-området.
Ja, det får du. Efter att tillståndet har beviljats ska advokaten inom sex (6) månader genomföra alla ändringar enligt tillståndet och rapportera om dessa till Finlands Advokater, annars blir tillståndet ogiltigt.
Det är möjligt att organisera advokatverksamheten som en virtuell advokatbyrå utan ett permanent, fysiskt verksamhetsställe. Finlands Advokaters styrelse har den 5 maj 2017 gett en rekommendation om detta, där styrelsen tar ställning till under vilka förutsättningar en virtuell advokatbyrå kan organiseras enligt Finlands Advokaters stadgar.
En ny advokatbyrå ska i regel genomgå en första granskning inom sex månader från det att advokatbyrån har beviljats tillstånd att grunda en ny advokatbyrå. Granskningen utförs av en advokat från den lokala avdelningen. Alla advokatbyråer ska genomgå en granskning av ny advokatbyrå oberoende av bolagsform.
Utöver granskningar av nya advokatbyråer bestämmer Finlands Advokaters styrelse varje år att ett visst antal egentliga byrågranskningar ska utföras. Vilka advokatbyråer som ska genomgå en egentlig byrågranskning bestäms på basis av en riskanalys, men delvis också genom lottdragning.
Med ”två års-regeln” avses huvudsakligen sådan arbetserfarenhet av advokatyrket som personen har fått genom att arbeta antingen som jurist vid en advokatbyrå eller en juridisk byrå eller som offentligt rättsbiträde vid rättstjänstverket.
I praktiken har Finlands Advokaters styrelse emellertid ansett att arbetserfarenhet som bygger på ovannämnda uppgifter kan likställas med erfarenhet av arbete som jurist vid en revisionssammanslutning, en patentbyrå, flyktingrådgivningen eller andra motsvarande företag eller sammanslutningar, när personens arbete har gått ut på att sköta klientuppdrag vid företaget eller sammanslutningen på ett sätt som kan jämföras med arbete vid en advokatbyrå.
När det gäller villkoren för medlemskap anses regeln om fyra års arbetserfarenhet innefatta personens alla arbets- eller tjänsteförhållanden efter avlagd juridisk magisterexamen (eller tidigare juridisk kandidatexamen) där juridisk magisterexamen är ett behörighetsvillkor. Även domstolspraktik, dvs. auskultering, godkänns som arbetserfarenhet.
Secondment på heltid, som har utförts någon annanstans än vid en advokatbyrå, beaktas inte som arbetserfarenhet av advokatyrket enligt den så kallade två års-regeln enligt 5 § i Finlands Advokaters stadgar, men nog enligt den så kallade fyra års-regeln.
Ja, när medlemskapet träder i kraft ska du arbeta som advokat vid en advokatbyrå eller en rättstjänstbyrå.
Det ska framgå av medlemsansökan om den sökande önskar att medlemskapet ska börja först efter det styrelsemöte under vilket den sökande godkänns som medlem. Den senarelagda tidpunkten i fråga ska dock infalla före Finlands Advokaters följande styrelsemöte.
Medlemskapsprocessen för en ny medlem inleds när den sökande lämnar in medlemsansökan via den elektroniska tjänsten, inklusive de erfordrade bilagor som inte tidigare lämnats till Finlands Advokater. Uppdaterade utdrag ur konkursregistret och registret över förmynderskapsärenden ska dock alltid lämnas in.Om det har gått mindre än tre månader sedan medlemskapet upphörde behöver ingen intervju utföras av den lokala avdelningen i samband med medlemsansökan.
Skicka en ansökan inklusive bilagor per e-post till adressen medlemmar@advokater.fi. Ansökan behandlas på Finlands Advokaters styrelsemöte.
I e-tjänsten ASSI kan du uppdatera dina egna uppgifter, skriva och lämna in ansökningar, följa hur dina ärenden framskrider och kontakta Finlands Advokaters byrå.
Planerar du att grunda en egen advokatbyrå eller behöver du information om administration, fakturering och andra praktiska arrangemang på en byrå?