Siirry sisältöön

Miksi valita asianajaja

Nimikettä asianajaja saa käyttää ainoastaan Suomen Asianajajien jäseneksi hyväksytty kokenut juristi, joka on lisäksi suorittanut vaativan asianajajatutkinnon. Asianajajia valvotaan tarkemmin kuin muita oikeudellisten palvelujen tarjoajia.

Mikä on asianajaja

Kun valitset asianajajan, tiedät, että saat korkealaatuista ja varmasti ammattitaitoista palvelua.

  • Kaikki asianajajat ovat koulutukseltaan oikeustieteiden maistereita eli juristeja.
  • Asianajajan ammattinimike on lailla suojattu.
  • Päästäkseen asianajajaksi juristilla tulee olla useampi vuosi alaan liittyvää työkokemusta ja hänen tulee suorittaa hyväksytysti vaativa kolmeosainen erikoisammattitutkinto eli asianajajatutkinto.
  • Asianajajia ohjaavat tiukemmat laatukriteerit ja laajempi sääntely kuin muiden juristien ja heitä valvotaan huomattavasti tiukemmin kuin oikeudenhoidon muita ammattilaisia.
  • Vain joka seitsemäs työelämässä oleva juristi on asianajaja.

Pakollinen vastuuvakuutus ja kouluttautumisvelvollisuus

  • Asianajaja on velvollinen pitämään ammattitaitonsa ajan tasalla: heidän tulee kouluttautua 18 tuntia vuodessa.
  • Asianajajalla tulee olla voimassa oleva vastuuvakuutus, jonka vähimmäismäärä on 200 000 euroa.
  • Sekä asiakkaan että asianajajan oikeusturvan takaamiseksi Suomen Asianajajat suosittelee jäsenilleen laatia toimeksiannosta kirjallinen sopimus (toimeksiantovahvistus), josta tulisi ilmetä mm. toimeksiannon pääasiallinen sisältö sekä laskutusperusteet.
  • Asianajajia valvotaan 24/7 tiukemmin kuin mitään muuta ammattiryhmää. Lue lisää valvonnastamme.

Asianajajan laadun takaavat

  • ylempi oikeustieteellinen tutkinto (OTM/OTK)
  • vaativa asianajajatutkinto
  • vähintään 4 vuoden työkokemus alalta
  • asianajajalain ja Suomen Asianajajien sääntöjen mukainen sopivuus asianajajaksi
  • velvollisuus noudattaa hyvää asianajajatapaa
  • alan täydennyskoulutusta vähintään 18 h/vuosi
  • valvonnan alainen 24/7, ei pelkästään ammattitoiminnassa

Mitä asianajajan käyttäminen maksaa?

Toimeksiannon alussa asianajaja sopii asiakkaan kanssa aina asianajopalkkion perusteista. Asianajajan palkkio riippuu toimeksiannon vaatimasta työmäärästä ja laadusta, mutta lopullinen palkkio perustuu yleensä tuntilaskutukseen.

Aina kokenutkaan asianajaja ei voi heti alussa täydellisesti arvioida, paljonko laskun lopullinen suuruus tulee lopulta olemaan. Asianajajalla on kuitenkin velvollisuus pitää asiakas jatkuvasti ajan tasalla mahdollisista lisäkustannuksista, joista ei ole alussa oltu tietoisia.

Varsinaisen asianajopalkkion lisäksi asianajaja voi veloittaa erikseen asian hoitamisesta aiheutuneita muita kuluja, kuten matka- ja majoituskulut sekä päivärahan.

Lisätietoa palkkioperusteista löydät hyvää asianajajatapaa koskevista ohjeista ja palkkio-ohjeesta.

Valtion oikeusapu

Asianajajan palkkioon voi saada myös valtion maksamaa oikeusapua. Asianajaja neuvoo ja hakee asiakkaalleen oikeusapua, jos asianajaja arvioi, että asiakkaalla on siihen oikeus. Oikeusapupäätökseen vaikuttavat hakijan tulot, menot ja varallisuus sekä se, millaiseen asiaan oikeusapua haetaan.

Valtion varoista voidaan myöntää oikeusapua kattamaan koko asianajopalkkio tai osa siitä. Oikeusapua voi saada myös viranomaisten määräämiin maksuihin, kuten hakemusmaksuihin. Oikeusapua voidaan myöntää myös siten, että asiakas maksaa vain jonkin prosenttiosuuden asianajajan palkkiosta ja valtio korvaa loppuosan.

Oikeusapupäätöksen tekee asianajajan hakemuksesta oikeusaputoimisto. Lisätietoa oikeusavusta löytyy oikeusministeriön sivuilta.

Oikeusturvavakuutus

Asiakkaalla voi olla oikeus saada asianajajan palkkio korvattua oikeusturvavakuutuksesta. Usein kotivakuutuksiin sisältyy oikeusturvavakuutusosuus. Tällöin selvitetään vakuutusyhtiön kanssa, korvaako vakuutusyhtiö asianajajan palkkion kokonaan tai osittain. Yleensä oikeusturvavakuutuksissa on omavastuuosuus, jonka asiakas on velvollinen itse maksamaan.

Oikeusturvavakuutuksissa kannattaa olla tarkkana – lue ehdot ja kysy lisätietoja vakuutusyhtiöstä. Vakuutuksia on hyvin erilaisia, joten niiden vertailuun kannattaa käyttää aikaa.

Sovittelisitko?

Asianajajasovittelu on yksityinen ja luottamuksellinen tapa ratkaista osapuolten välille syntynyt riita. Siinä riippumaton sovittelija avustaa molempia osapuolia saavuttamaan yhteisesti hyväksytyn sovinnon.