Siirry sisältöön

Usein kysyttyä asianajotoiminnasta ja jäsenyydestä

Olemme koonneet tälle sivulle yleisimpiä asianajotoimintaan ja Suomen Asianajajien jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä.

Usein kysyttyä asianajotoiminnasta ja jäsenyydestä

Olemme koonneet alle yleisimpiä asianajotoimintaan ja jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä. Klikkaamalla rivin lopussa olevaa plusmerkkiä saat lisää tekstiä näkyviin.

Asianajotoimintaan liittyviä kysymyksiä:

Voiko asianajo-osakeyhtiön osakkeita omistaa muu kuin asianajaja?

Lähtökohtaisesti ei voi. Asianajajalain 5 §:n 2 momentin mukaan asianajajan tointa ei saa harjoittaa yhtiössä muun kuin asianajajan kanssa, ellei asianajajayhdistyksen hallitus erityisistä syistä anna siihen lupaa. Hallituksen aiemmassa käytännössä lupia on myönnetty vain hyvin poikkeuksellisesti ja erityisiksi syiksi on katsottu esimerkiksi osakkaan äkillinen vakava sairastuminen tai kuolema.

Tarvitsenko osakassopimuksen, vaikka olen yhtiön ainoa osakas?

Kyllä tarvitset. Asianajotoimintaa harjoittavan osakeyhtiön ja sen osakkeenomistajien välillä on oltava voimassa oleva osakassopimus, joka sisältää tietyt määräykset. Velvoite on sama kaikille ja kaikenkokoisille asianajo-osakeyhtiöille. Suomen Asianajajat edellyttää osakassopimusta myös uusilta yhden henkilön asianajo-osakeyhtiöiltä, jotta samalla voidaan varmistaa, että asianajajalla ja yhtiöllä on osakassopimus, joka huomioi asianajajaa velvoittavat lupaehdot ja asettaa raamit myös tilanteeseen, jossa yhtiöön tulevaisuudessa mahdollisesti tulee uusia asianajajaosakkaita. Tarkemmin asiasta, katso Yleiset lupaehtojen asianajan toimen harjoittamiseksi osakeyhtiössä (B 11), kohta 11.

Minut on valittu osakkaaksi asianajo-osakeyhtiöön, mutta Suomen Asianajajien hallitus ei ole vielä myöntänyt minulle lupaa omistaa osakkeita, saanko käyttää partner/osakas-nimikettä?

Asianajotoimiston osakkeiden omistaminen on luvanvaraista ja osakkuuteen liittyy myös henkilökohtainen vastuu yhtiön toimeksiannoista, minkä johdosta ”osakas”- ja ”partner”-nimikkeiden käytössä tulee noudattaa korostunutta huolellisuutta. Esimerkiksi ”osakkaaksi kutsuttu” tai sen englanninkielinen vastine ”partner elect” ovat hyväksyttyjä ilmaisuja käytettäväksi asianajajasta, joka on kutsuttu asianajotoimiston osakkaaksi, mutta joka ei ole vielä saanut hallitukselta yhtiölupaa.

Saako asianajotoimisto harjoittaa muuta toimintaa kuin asianajotoimintaa?

Asianajotoimisto ei voi harjoittaa muuta toimintaa kuin asianajotoimintaa ja sitä välittömästi palvelevaa toimintaa. Asianajo-osakeyhtiön toimialasta, katso tarkemmin ohje B 11 Yleiset lupaehdot asianajotoimen harjoittamiseksi osakeyhtiössä.

Saako asianajaja harjoittaa muuta toimintaa kuin asianajotoimintaa?

Asianajaja voi harjoittaa asianajotoiminnan ohella muuta ansiotoimintaa, jos toiminta ei vaikuta haitallisesti asianajajan itsenäisyyteen ja riippumattomuuteen. Tällainen (pienimuotoinen) muu ansiotoiminta ei edellytä hallituksen myöntämää sivutoimilupaa. Asianajaja on kuitenkin velvollinen pitämään asianajotoiminnasta taloudellisesti ja toiminnallisesti erillään siihen kuulumattoman ammatti- ja liiketoimintansa. Asianajajan toimen tulee olla asianajajan päätoimi, sillä sääntely edellyttää, että asianajaja harjoittaa asianajotoimintaa ammattimaisesti ja säännöllisesti (ns. päätoimisuuden vaatimus, asianajajista annettu laki 5 §).

Saako asianajaja tarjota oikeudellisia palveluita asianajotoiminnan ulkopuolella?

Hyvää asianajajatapaa koskevien ohjeiden kohdan 11.4 mukaan asianajajan on säilytettävä asianajotoimintansa yhtenä kokonaisuutena. Asianajaja ei saa erottaa asianajotoiminnastaan erilleen toimintaa, jonka pääasiallisena sisältönä on oikeudellisten palveluiden tarjoaminen (ns. sirpalointikielto), minkä johdosta asianajaja ei saa tarjota oikeudellisia palveluita asianajotoiminnan ulkopuolella.

Minkälaiseen sivutoimeen asianajajan tulee hakea hallitukselta sivutoimilupa?

Sivutoimilupa voidaan myöntää virkasuhteisia tehtäviä varten. Sivutoimilupaa koskeva sääntely perustuu asianajajista annetun lain 3 §:n 4 momenttiin, jonka mukaan valtion tai kunnan virassa tai toimessa taikka muussa virkasuhteeseen perustuvassa palveluksessa oleva henkilö älköön olko asianajajana, ellei asianajajayhdistyksen hallitus siihen erityisistä syistä suostu. Sivutoimilupa on hallituksen ratkaisukäytännössä myönnetty sellaisiin tehtäviin, jotka eivät vaaranna asianajajan itsenäisyyttä ja riippumattomuutta, esimerkiksi työelämäprofessorin tehtäviin yliopistossa.

Voiko asianajaja harjoittaa asianajotoimintaa ETA-alueen ulkopuolella?

Asianajaja ei saa ilman asianajajayhdistyksen hallituksen lupaa harjoittaa asianajajan tointa ulkomailla muualla kuin Euroopan talousalueen valtiossa (Asianajajista annetun lain 5 §:n 2 momentti). Suomen Asianajajien sääntöjen 5 §:n mukaan jäseneksi pyrkivän tulee hoitaa tai ryhtyä hoitamaan asianajotehtäviä ammattimaisesti ja asua Euroopan talousalueen valtiossa, ellei hallitus myönnä lupaa poiketa asuinpaikkavaatimuksesta.

Suomen Asianajajien hallitus voi hakemuksesta myöntää luvan asianajajalle harjoittaa asianajotoimintaa ETA-alueen ulkopuolella.

Olen perustanut uuden asianajotoimiston ja saanut Suomen Asianajajien hallituksen myöntämän luvan harjoittaa asianajotoimintaa osakeyhtiössä. Voinko luvan myöntämisen jälkeen harjoittaa asianajotoimintaa asianajotoimistona vaikkei PRH olisi vielä ehtinyt rekisteröinyt uutta asianajo-osakeyhtiötä?

Kyllä voit. Luvan myöntämisen jälkeen asianajajalla on kuusi (6) kuukautta aikaa toteuttaa luvan mukaiset muutokset ja ilmoittaa niistä Suomen Asianajajille, muuten lupa raukea.

Tuleeko asianajotoimistolla olla pysyvä, fyysinen toimitila?

Asianajotoiminta on mahdollista järjestää virtuaalitoimistona siten, että asianajotoimiston käytössä ei ole pysyvää, fyysistä toimitilaa. Suomen Asianajajien hallitus on antanut asiasta suosituksen 5.5.2017, jossa otetaan kantaa niihin edellytyksiin, joilla virtuaalitoimisto on mahdollista järjestää Suomen Asianajajien sääntelyn mukaisesti.

Milloin asianajotoimiston tarkastus määrätään?

Uuden asianajotoimiston ensitarkastus on pidettävä lähtökohtaisesti kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun asianajotoimistolle on annettu lupa uuden asianajotoimiston perustamiseksi. Paikallisosaston asianajaja suorittaa tarkastuksen. Uuden asianajotoimiston tarkastus koskee kaikkia asianajotoimistoja yhtiömuodosta riippumatta.

Uusien asianajotoimistojen tarkastusten lisäksi Suomen Asianajajien hallitus määrää vuosittain tietyn määrän varsinaisia toimistotarkastuksia. Varsinaiset toimistotarkastukset määrätään riskiperusteisesti, mutta myös osittain arpomalla.

Jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä:

Minkälainen työkokemus hyväksytään niin sanotun ”kahden vuoden”- säännön mukaiseksi asianajolliseksi työkokemukseksi?

Pääsääntöisesti ”kahden vuoden”- säännöllä tarkoitetaan sellaista asianajollista työkokemusta, joka on hankittu joko asianajotoimistossa tai lakiasiaintoimistossa juristina työskentelemällä, tai julkisena oikeusavustajana oikeuspalveluvirastossa.

Kuitenkin Suomen Asianajajien hallituksen käytännössä näissä edellä mainituissa tehtävissä hankittuun työkokemukseen on rinnastettu toimiminen tilintarkastusyhteisön, patenttitoimiston, pakolaisneuvonnan tai muun vastaavan yrityksen tai yhteisön lakimiehenä tilanteissa, joissa henkilön tehtävät ovat kohdistuneet yrityksen tai yhteisön asiakkaiden toimeksiantojen hoitamiseen asianajotoimistossa työskentelemiseen rinnastettavalla tavalla.

Minkälainen työkokemus hyväksytään niin sanotun ”neljän vuoden”- säännön mukaiseksi työkokemukseksi?

Jäsenyysedellytysten näkökulmasta neljän vuoden työkokemuksena huomioidaan kaikki sellaiset oikeustieteen maisteriksi (tai aiemmin oikeustieteen kandidaatiksi) valmistumisen jälkeiset työ- tai virkasuhteet, joiden pätevyysvaatimuksena on oikeustieteen maisterin tutkinto. Myös tuomioistuinharjoittelu eli auskultointi hyväksytään.

Miten secondment vaikuttaa työkokemuksen kertymiseen jäsenyysedellytyksiä arvioitaessa?

Kokoaikaista secondmentia, joka on tehty muualla kuin asianajotoimistossa, ei lasketa Asianajajaliiton sääntöjen 5 §:n mukaiseen niin sanottuun ”kahden vuoden” asianajolliseen työkokemukseen, mutta se lasketaan mukaan ns. ”neljän vuoden” työkokemukseen.

Tuleeko jäsenyyden alkaessa harjoittaa asianajotoimintaa?

Kyllä, jäsenyyden alkaessa tulee harjoittaa asianajotoimintaa työskentelemällä joko asianajotoimistossa tai oikeusaputoimistossa.

Voiko jäsenyyden alkamispäivämäärän valita itse vai määräytyykö se Suomen Asianajajien hallituksen kokouspäivämäärien mukaan?

Jäsenhakemuksessa tulee ilmoittaa, jos haluaa jäsenyyden alkavan vasta sen hallituksen kokouksen jälkeen, jossa hakija hyväksytään jäseneksi. Kyseinen myöhennetty ajankohta tulee kuitenkin olla ennen Suomen Asianajajien hallituksen seuraavaa kokousta.

Olen ollut aiemmin asianajaja, miten haen Suomen Asianajajien jäsenyyttä uudelleen?

Uuden jäsenen jäsenyysprosessi käynnistyy, kun hakija laittaa vireille sähköisen asiointipalvelun kautta jäsenhakemuksen, johon tulee liittää ne vaadittavat liitteet, joita ei ole aiemmin Suomen Asianajajille toimitettu. Kuitenkin konkurssi- ja holhousrekisteriote tulee aina toimittaa ajantasaisena. Mikäli jäsenyyden päättymisestä on kulunut alle kolme kuukautta, jäsenhakemukselle ei tarvita paikallisosaston tekemää haastattelua.

Olen tällä hetkellä toisessa ETA-alueen valtiossa asianajaja eli paikallisen Asianajajaliiton jäsen. Miten voin kirjoittautua Suomen Asianajajien ylläpitämään EU-luetteloon?

Hakemus laitetaan vireille lähettämällä hakemus liitteineen sähköpostitse osoitteeseen jasenasiat@asianajajat.fi. Hakemus käsitellään Suomen Asianajajien hallituksen kokouksessa.

Jätä hakemuksesti ASSI-asiointipalvelun kautta

Asiointipalvelu ASSIssa voit päivittää omia tietojasi, tehdä hakemuksia, seurata asioiden etenemistä ja olla yhteydessä Suomen Asianajajien toimistoon.

Toimiston järjestäminen

Oletko perustamassa omaa asianajotoimistoa tai tarvitset tietoa toimiston hallinnosta, laskutuksesta ja muista käytännön järjestelyistä?