Lausunnot
Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle sähköisen tiedoksiannon ensisijaisuutta viranomaistoiminnassa koskevaksi lainsäädännöksi
16.4.2025
Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle sähköisen tiedoksiannon ensisijaisuutta viranomaistoiminnassa koskevaksi lainsäädännöksi
Valtiovarainministeriölle
Dnro L2025-19
Lausuntopyyntönne: VN/9952/2024, 5.3.2025
LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE SÄHKÖISEN TIEDOKSIANNON ENSISIJAISUUTTA VIRANOMAISTOIMINNASSA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI
Suomen Asianajajat kiittää mahdollisuudesta lausua luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle sähköisen tiedoksiannon ensisijaisuutta viranomaistoiminnassa koskevaksi lainsäädännöksi.
Yhtenä Suomen Asianajajien sääntömääräisenä tehtävänä on seurata oikeuskehitystä maassa ja lausuntoja antamalla sekä aloitteita tekemällä tarjota kokemuksensa yhteiskunnan käytettäväksi. Suomen Asianajajien oikeuspoliittisen työn lähtökohta on oikeusvaltion turvaaminen. Lausunnoissaan Suomen Asianajajat pyrkii painottamaan oikeusvaltioperiaatteen toteutumiseen, oikeusturvaan sekä oikeuden saavutettavuuteen, perus- ja ihmisoikeuksien sekä asianajajakunnan itsenäisyyden ja riippumattomuuden turvaamiseen liittyviä näkökulmia. Pyydettynä lausuntona Suomen Asianajajat esittää seuraavaa.
Suomen Asianajajat pitää yleisesti ottaen erittäin hyvänä sitä, että tehokkaita digitaalisia ratkaisuja edistetään myös oikeudenhoidossa.
Digitalisaatiokehitykseen liittyy kuitenkin myös haasteita, mukaan lukien digitaitoihin liittyvät ongelmat sekä mahdolliset tietoturvaan ja palvelun saatavuuteen liittyvät haasteet. Suomen Asianajajat toivoo, että jatkovalmistelussa kiinnitetään erityistä huomiota näihin seikkoihin.
Suomen Asianajajat toivoo erityisesti arvioitavan sitä, voiko esitys vaarantaa etenkin heikommassa asemassa olevien oikeusturvaa. Voi olla useampia sellaisia henkilöryhmiä, kuten ikäihmiset, jotka eivät ole riittävän digitaitoisia, eivätkä välttämättä osaa seurata sähköistä kanavaa pitkin tulevia tiedoksiantoja. Toisaalta on myös ihmisryhmiä, jotka eivät elämäntilanteensa vuoksi kiinnitä riittävää huomiota sähköisiin tiedoksiantoihin, jolloin tiedoksiannot jäisivät huomaamatta toisin kuin perinteinen kirjeposti.
Suomen Asianajajat katsoo, että näitä riskejä minimoimaan tarvitaan laajan viranomaistiedotuksen lisäksi koulutusta ja neuvontaa järjestelmien käytöstä.
Mitä henkilötietojen suojaan ja tietoturvaan tulee, toimiva digiratkaisu on lähtökohtaisesti parempi ja turvallisempi vaihtoehto kuin kirjeposti. Toisaalta digipalveluihin liittyy tietomurtojen riski sekä riski käytettävyyteen vaikuttavista häiriöistä. Ehdotetussa järjestelmässä nämä riskit kohdistusivat hyvin laajaan joukkoon suomalaisia. Viranomaisen rekisterit ja sähköiset viestintäkanavat ovat myös kiinnostavia ulkopuolisten hyökkäysten näkökulmasta. Näistä syistä järjestelmän tietoturvaan ja saatavuuteen on kiinnitettävä erityistä käytännön huomiota. Lisäksi Suomen Asianajajat tuo esiin, että palvelukatkot tai muut häiriöt käytettävyydessä eivät myöskään saa johtaa esimerkiksi määräaikojen kulumiseen tai muihin oikeudenmenetyksiin. Lainsäädännössä tulisi huomioida poikkeustilanteet.
Suomen Asianajajat kiinnittää myös huomiota tiedon säilytysaikoihin. Ehdotamme, että asian jatkovalmistelussa arvioidaan tarkemmin, onko viiden vuoden säilytysaika riittävä kaikissa tilanteissa (esimerkiksi pitkissä viranomaisprosesseissa).
Uudistuksella oikeuslaitoksessa mahdollisesti aikaansaatavat mahdolliset säästöt tulisi Suomen Asianajajien näkemyksen mukaan käyttää oikeuslaitoksen kehittämiseen, eikä niiden tulisi johtaa pienemmän budjetin allokoimiseen oikeuslaitokselle.
Lisäksi vaikka uudistus vähentäisikin haastemiestiedoksiantojen tarvetta, riittävät ja tehokkaat haastemiesresurssit tulee turvata, eikä uudistus saa johtaa siihen, että nämä resurssit leikataan minimiin.
Helsingissä 16. päivänä huhtikuuta 2025
SUOMEN ASIANAJAJAT
Niko Jakobsson
Pääsihteeri
LAATI
Asianajaja Johanna Lilja, Helsinki
Suomen Asianajajien lausunnot valmistellaan oikeudellisissa asiantuntijaryhmissä, joiden toiminnassa on mukana noin 150 asianajajaa. Tämä lausunto on valmisteltu teknologia, viestintä ja tietosuoja -asiantuntijaryhmässä.